Dinamització sectorial 2022
2022: Reforcem el valor de l'aliança
Repte 10. Classificació automàtica de ferides i identificació d’apòsits disponibles
Goal of the challenge
Actualment hi ha la dificultat en estandarditzar les cures basades en l’evidència, de les lesions agudes i cròniques pluripatològiques i úlceres per pressió, amb el material disponible a nivell institucional pels professionals d’infermeria, tenint en compte l’ampli catàleg d’apòsits i materials, ja que es requereix un gran nivell d’expertesa per aplicar les cures.
Challenge's description
Situació actual
En els últims anys, el coneixement entorn les ferides cròniques ha presentat un gran avenç gràcies a les investigacions científiques de qualitat, majoritàriament liderades per infermeria, generant un cos d’evidència que sustenta la seva atenció. Això condueix a un procés de reconeixement de professionals infermers experts i acreditats en l’atenció a persones amb ferides, convertint-se en infermeria de pràctica avançada i afavorint la creació d’unitats clíniques de ferides especialitzades. No obstant, encara hi ha molts professionals que han d’abordar aquestes ferides, i que no disposen d’aquest nivell d’expertesa.
Cal tenir en compte que el catàleg actual de materials de cures en hospitals i centres sanitaris és molt gran, sobretot degut a l’elevat número d’apòsits per tractar diferents tipus de ferides. En aquest sentit, el professional sanitari primer ha d’identificar i caracteritzar la lesió, i discernir quin material és el més adequat per a realitzar la cura, en funció de la patologia i estat de la lesió. En aquest punt, si el professional en qüestió no disposa de suficient expertesa, es troba amb la necessitat de consultar a la infermera, o professional, de referència del servei. Òbviament, això comporta una pèrdua d’eficiència important, prolongant el temps de cura i sobresaturant els recursos humans de l’hospital.
Situació desitjada
Aquest aplicatiu ens permetria disposar d’una eina digital en la cura de les ferides de forma efectiva i eficient. A través d’aquest aplicatiu aconseguiríem des de l’òptica del professional: una experiència professional més fàcil, útil, pròxima que fomenta la pràctica basada en la evidencia i una estandardització de la pràctica. A través d’aquesta app els professionals treballarien en base a l’evidència científica, ja que tindrien sempre aquesta app als seus telèfons mòbils, per tant seria una eina que ens permetria:
- Fidelització en la pràctica basada en la evidencia dels professionals.
- Estandardització de la pràctica.
- Eina sempre present en la pràctica clínica.
- Disponibilitat offline de la app.
- Diferenciació d’altres centres.
- Usabilitat en l’abordatge de les ferides.
- Professionals amb experiència.
La solució s’adreçaria a tots els professionals d’infermeria que treballen en Atenció primària, Hospitals o altres institucions, i atenen a pacients amb lesions. Per a l’abordatge de la cura sense nivell d’expertesa; centralització de protocols i materials disponibles; i la millora de l’eficiència i l’eficàcia de les cures.
Els beneficis de la solució comportarà: (i) una reducció del temps de cura estandarditzant les metodologies; (ii) un major número de casos clínics en els que s’utilitza el material de cura adequat; (iii) una reducció de la corba d’aprenentatge en l’ús del material de cura indicat.
Requeriments específics / tècnics el repte a destacar
D'acord amb les regles de classificació de la normativa sobre dispositius mèdics (MDR), la classe suggerida per al nostre dispositiu és la classe IIb. Els dispositius mèdics classificats com a classe IIb generalment suposen un risc mitjà-alt per al pacient. Per als dispositius classificats com a classe IIb, el fabricant haurà de seguir el procediment relatiu a la declaració de conformitat del Consell Europeu i tots els annexos relacionats amb aquesta (annex IX per a MDR).
Share: