Dinamització sectorial 2022
2022: Reforcem el valor de l'aliança
Repte 11. Reducció de residus al Bloc Quirúrgic
Objectiu del repte
S'estima que els Blocs Quirúrgics aporten aproximadament el 30%-50% de residus que generen els hospitals anualment. A més a més, una quarta part dels residus sòlids associats a la cirurgia siguin d'origen anestèsic, i els plàstics formen gairebé la meitat del volum total. Tanmateix, els residus sanitaris constitueixen una font de risc si no són gestionats correctament.
En aquest sentit, es busca una solució per a la correcta gestió digital dels residus sanitaris per reduir la contaminació del medi ambient, prevenir la infecció de persones, així com baixar l’acumulació de deixalles a les plantes de tractament.
Descripció del repte
Situació actual
La Fundació Privada Hospital Asil de Granollers (FPHAG), així com d’altres centres sanitaris, es troba en un moment d’expansió de les seves instal·lacions. La construcció de nous edificis del complex hospitalari permetrà augmentar el número de quiròfans fins a 14. Aquest augment de la capacitat de l’hospital en quiròfans tindrà un impacte directe en la reducció de les llistes d’espera, així com també un augment de la complexitat de les intervencions quirúrgiques. D’altra banda, també s’espera un augment de residus generats, i en particular de residus plàstics generats en el Bloc Quirúrgic.
Situació desitjada
Per tant, aquest augment de residus generats ens porta a la necessitat de millorar i d’escalar la gestió de residus relacionats amb el bloc quirúrgic, com de la resta de l’hospital. És per aquest motiu que s’ha identificat la necessitat de gestionar millor els residus que generem, per continuar essent fidels al nostre objectiu envers a la salut de les persones.
Aquest repte contempla reduir els residus del procés quirúrgic, des de la pre-programació del pacient fins a la sortida del Bloc Quirúrgic. En base a aquest context, s’han identificat els següents objectius a adreçar:
- L’economia circular i digital per la reducció de residus plàstics en el bloc quirúrgic.
- La digitalització de la informació de residus per a una gestió i control òptim.
L’estandardització dels procediments de forma harmonitzada amb el medi ambient.
Requeriments específics / tècnics el repte a destacar
Per tal de cobrir aquestes necessitats, el projecte busca reduir el volum de residus del procés quirúrgic mitjançant l’optimització màxima de recursos, l’augment de la seguretat del pacient i aconseguir una major satisfacció de l’usuari mitjançant la implementació de tecnologies digitals com la robòtica, la computació al cloud, la intel·ligència artificial (IA), Blockchain i l’Internet de les Coses (IoT/IoE).
Compartir: