Repte 1. Etiquetatge i packaging intel·ligents per a fruita de qualitat superior
#IoTCAT2021 2021: Reforcem el valor de l'aliança
About this assembly
Desenvolupar una solució que permeti a Fruits de Ponent indicar al consumidor final el grau de maduresa de la fruita, acidesa i dolçor estimats de la fruita.
Fruits de Ponent és un grup cooperatiu que està format per 4 cooperatives productores que són: Camp d’Alcarràs i Secció de Crèdit, Agrícola Progressiva de Benavent la Portella, Ramell i Agrícola Llobregós. En total el grup disposa d’aproximadament 2.000 hectàrees potencials de cultius on es produeixen al voltant de 40.000 tones de fruita anual. La producció se centra, principalment, en la fruita de pinyol (nectarines, préssecs, paraguaians, albercocs, prunes i cireres), que representa al voltant del 75% del total. El 25% restant es dedica a la producció de fruita de llavor (pera i poma), entre d’altres.
A dia d’avui, quan la fruita es descarrega a la planta de confecció de Fruits de Ponent, es processa i es classifica en funció de paràmetres de qualitat. Els operaris del centre prenen mostres puntuals de les diferents fruites que produeix el grup i n’extreuen les variables de dolçor (grau Brix), estat de maduresa (penetromia) i acidesa. La maquinària de la central és capaç de classificar la fruita en funció de la coloració de cadascuna de les peces i el seu calibre.
Un cop feta la classificació el producte s’envasa, s’emmagatzema i es prepara per a la seva distribució.
Actualment hi ha un volum creixent dels consumidors i client finals cada vegada més conscienciats i interessats per a conèixer la procedència i la qualitat de la fruita que compren.
Per a donar resposta a reclam per part del consumidor, Fruits de Ponent planteja proporcionar les dades a través de l’embolcall únicament dels productes de major qualitat. Els productes de major qualitat seran seleccionats per part del Grup i vindran determinats d’acord al color, calibre, l’absència d’imperfeccions o danys estètics i els graus de dolçor, acidesa i maduresa.
Les dades que es volen comunicar al consumidor són principalment l’estat de maduresa, acidesa i dolçor estimats de la fruita, tot i que se’n poden incloure d’altres.
Per a resoldre aquest repte es plantegen solucions basades en tecnologia RFID, codis QR i blockchain, embolcalls intel·ligents i/o sensors IoT, que permetin recollir i informació de valor de cada lot i caixa confeccionat a la planta de la central de confecció i que es mantingui fins que la fruita arribi al consumidor final.
Per al càlcul de les variables de dolçor, acidesa i maduresa, el grup recull dades puntuals que impliquen la destrucció de la fruita. És per aquest motiu que no és possible conèixer amb exactitud les variables d’aquests 3 factors de tot un lot. A més, cal tenir en compte que la fruita és un element viu i que evoluciona. Això vol dir que els paràmetres calculats de dolçor, acidesa i maduresa variaran en funció del temps que passi des de que el producte preparat s’emmagatzema, es distribueix i es posa a disposició del client. Aquest procés es pot allargar generalment de l’ordre d’uns 10 dies aproximadament. No obstant això, hi ha informes i estudis per determinar com poden evolucionar aquestes variables. S’espera que la solució proposada pugui tenir en compte aquesta evolució del producte, que pot fluctuar en funció de la temperatura de conservació, el transport i el temps.
La solució ha d’impactar el mínim possible el funcionament i l’operativa de la central de confecció de Fruits de Ponent i hauria de ser integrable amb els sistemes que el grup té en funcionament per al càlcul de variables de la fruita (dolçor, acidesa i maduresa) i la seva classificació.
El cost de la solució hauria de ser baix donat el volum de caixes i productes que es comercialitzen. No obstant això, aquest punt pot convertir-se en secundari si es demostra que la solució aporta un valor afegit, les compres dels productes etiquetats augmenten i la demanda dels intermediaris i comercialitzadors també augmenta en proporció.
Share: