Repte 1. Traçabilitat alimentària de la Gamba de Palamós
#IoTCAT2021 2021: Reforcem el valor de l'aliança
About this assembly
L’objectiu d’aquest repte és desenvolupar un sistema que permeti a la Confraria de Pescadors i a l'Ajuntament de Palamós dur la traçabilitat de la popular gamba vermella.
Per a aconseguir aquest objectiu, es busca una solució que permeti gamificar l'experiència de restauradors i comerços, adscrits a la marca de garantia d’aquest producte gourmet, i dels propis consumidors per tal de dinamitzar l'economia local.
L'Ajuntament de Palamós juntament amb la Confraria de pescadors van impulsar l’any 2007 la creació de la certificació i marca de garantia “Gamba de Palamós” amb l’objectiu de diferenciar i donar major valor a aquest producte fresc, als agents implicats en la seva comercialització i, alhora, protegir aquest preuat producte.
El distintiu de la marca de garantia també té presencia a diferents establiments adscrits a la marca i on es comercialitza la gamba de Palamós. Per poder aconseguir aquest distintiu, els restauradors i comerços han de complir amb certs estàndards de qualitat, que passen per comercialitzar aquest producte fresc, de proximitat i Km0. Alguns dels paràmetres de qualitat que s’utilitzen són de tipus físic i morfològic de les peces, així com la temperatura a la que es transporten i es conserven. Alguns dels paràmetres de qualitat que s’utilitzen són de tipus físic i morfològic de les peces, així com la temperatura a la que es transporten i es conserven.
La Confraria de Pescadors de Palamós ofereix experiències gastronòmiques a través de l’equipament cultural Espai del Peix, que es troba en el port del municipi. Entre les activitats, destaquen: el recull de receptes de cuina marinera tradicional, les visites guiades per a conèixer de primera mà la subhasta del peix que es fa diàriament al port, degustacions i visites al centre d’interpretació i aula gastronòmica de la mà d’experts, tallers de formació sobre cuina marinera i show cookings (demostracions en directe de cuina i degustacions de plats mariners).
Des de la Confraria de Pescadors de Palamós es distribueixen productes de mar, majoritàriament al mercat nacional, encara que també es distribueix peix a nivell europeu i internacional, amb uns volums anuals de 1.500 tones/any. S'estima que anualment, al port de Palamós, es descarreguen 79 tonelades d'aquest apreciat producte, que es col·loca en ## caixes i es distribueix a ## establiments.
Pel que fa al sector pesquer, cal indicar que forma part del sector agroalimentari, està fortament regulat per part de l’administració pública i compta amb sistemes centralitzats de gestió de dades. El Ministerio de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana (Fomento) i la Generalitat de Catalunya realitzen un control rigorós de les embarcacions, les llicències de pesca, els permisos, el volum de les captures realitzades, etc. Un cop el peix arriba a les llotges, l'administració pública és capaç de recollir, analitzar i comparar les dades proporcionades pels pescadors amb els resultats de les subhastes i assegurar que la informació sobre l'explotació diària sigui veraç.
En el cas concret de la llotja de Palamós, un cop es descarrega el peix al port i es procedeix a la seva venda en la subhasta d’aquest a llotja, s’identifica amb un codi QR que proporciona següents dades: dades de la venda, on s’inclou la data de captura, embarcació, espècie, venda i una recepta. Teniu algun ordre de magnitud d’aquests indicadors?
Els productes d'art menor i de qualitat premium (com és el cas del gall, l’orada, el cap roig, el déntol, el llobarro, el calet, el rom, el sard imperial i el bonítol), després de passar el control de qualitat, se’ls incorpora una brida amb el logotip serigrafiat de la Confraria i del Palamós Peix, a part del propi codi QR. En el cas de la gamba de Palamós, a més, es fa un control de qualitat i es posa l’etiqueta específica amb el seu logo.
Actualment, la traçabilitat del peix es perd un cop les caixes han estat comprades i abandonen la llotja. Passat aquest punt, es dificulta el control de la comercialització d’aquest producte.
És per aquest motiu que es busca una solució que permeti traçar la gamba de Palamós fent ús dels codis QR. Donat que la traçabilitat ha de registrar-se manualment un cop la caixa abandona la llotja, es busca una solució basada en la gamificació. A través de l'escaneig de les etiquetes i QRs, es planteja la possibilitat d'oferir beneficis als establiments adherits a la marca de qualitat, que principalment són restauradors i peixateries locals. A través de la gamificació es proposa que els establiments puguin ascendir a l'escala de la marca de garantia, d'acord als estàndards de qualitat definits per la marca i que estan subjectes a processos d'auditoria.
Pel que fa al consumidor d'aquest producte gourmet, també es vol gamificar la seva experiència. A través d’una app o similar, es sistema ha de generar tokens bescanviables per avantatges que permetin al consumidor realitzar les experiències gastronòmiques o altres activitats que fomentin la dinamització de l’economia del municipi.
Es planteja una solució basada en tecnologia blockchain, que permeti incorporar informació de valor addicional als codis QR i assegurin la traçabilitat de la gamba de Palamós des de que arriba a la llotja fins que arriba al consumidor final.
La solució ha d’impactar el mínim possible al funcionament i l’operativa de la llotja de Palamós i hauria de ser integrable amb la solució de codis QR que actualment tenen en funcionament.
El cost dels sistema de codificat hauria de ser molt baix donat el volum de caixes que es comercialitzen.
Les dades de traçabilitat han de poder estar centralitzades per a poder facilitar el procés d’auditoria de la marca de qualitat i de l’organisme que la gestiona.
Share: