Challenge with Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
I
Repte 1: Millorar l’estudi de la línia del litoral català mitjançant tecnologia d’observació de la terra
Goal of the challenge
L’objectiu d’aquest repte consisteix a trobar solucions tecnològiques que millorin el coneixement de l’evolució de la línia del litoral català mitjançant l’anàlisi d’imatges satel·litàries.
Challenge's description
Des del 2007, l’ICGC realitza vols anuals per tal de monitoritzar la costa catalana amb sensors d’imatge LIDAR i, puntualment, amb sensors hiperespectrals. A més dels vols anuals realitza vols després d’esdeveniments meteorològics adversos. Aquests vols permeten generar imatges amb informació útil per altres àrees de la Generalitat de Catalunya, com ara, la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral.
La Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral de la Generalitat de Catalunya és l’organisme usuari de les imatges amb informació sobre el litoral. Aquesta àrea s’encarrega de fer estudis i avaluacions del litoral català, i especialment de les platges, per tal de facilitar la presa de decisions sobre l’ocupació de les mateixes, i fer recomanacions d’accions mediambientals que millorin la resiliència i resistència del litoral davant l’ocupació dels espais i els efectes del canvi climàtic en el litoral.
Per poder realitzar les avaluacions, la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral necessita estudiar l’estat de la línia del litoral, és a dir, conèixer l’estat de les zones costaneres submergides i emergides. En aquest sentit les imatges han de facilitar:
- Conèixer l’estat de la platja emergida o seca i la seva volumetria, i la detecció de l’evolució de canvis en superfície i volum.
- Conèixer l’estat de la platja submergida fins la cota de -10 metres per saber el reservori de sorra que realimenta a la platja, i la seva volumetria.
D’aquesta manera, es podrà determinar la resiliència i vulnerabilitat de les platges i del litoral.
- Actualment, la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral necessita una major freqüència de dades que els permeti fer estudis històrics i predictius de l’evolució de les platges, per tal de realitzar recomanacions d’usos i de conservació del litoral. Això comporta obtenir més i millors dades del litoral per millorar/optimitzar la seva avaluació.
Així doncs, aquest repte fa una crida a solucions focalitzades en:
- Augmentar la freqüència d’informació sobre l’estat de línia del litoral amb imatges satel·litàries. Aquesta freqüència ha de millorar/superar a l’actual que és d’una monitorització anual.
- Millorar la batimetria augmentant la seva resolució temporal.
- Augmentar les dades sobre la línia del litoral per tal de poder realitzar un estudi històric de l’evolució de la línia del litoral.
- Facilitar les imatges i les dades en un format manipulable i vectoritzat, que permeti fer una anàlisi de la línia com si fos una entitat gràfica i creuar-la amb altres dades de geoinformació de ambiental.
- Trobar arquitectures que permetin una extracció el més automàtica possible, sense artefactes, a partir de dades obertes del satèl·lit d’observació de la Terra, per millorar la resolució temporal i latència en obtenir una línia o definició, nova si cal, de la part emergida i submergida.
Pots ampliar la informació d'aquest repte mitjançant el següent vídeo explicatiu: https://youtu.be/fjIQycQPrlc (Enllaç extern)
Share: