Challenge amb l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
|
Repte 2: Avaluació i control de l’impacte en catàstrofes en produccions agrícoles mitjançant tecnologia d’observació de la terra
Objectiu del repte
L’objectiu d’aquest repte consisteix en trobar solucions tecnològiques que millorin l’avaluació i el control de l’impacte de les catàstrofes climàtiques en produccions agrícoles mitjançant l’anàlisi de dades d’observació de la Terra.
Descripció del repte
Des de la Secretaria d’Agenda Rural es realitzen avaluacions dels impactes de catàstrofes climàtiques a les produccions agrícoles catalanes amb diversos objectius entre els quals es troba el d’atorgar ajuts econòmics destinats a compensar les pèrdues en casos de danys catastròfics. Actualment, es constata que hi ha un espai de millora a l’hora de definir el grau d’afectació per tal que la informació aportada des de dades d’observació de la Terra respecte a les mesures al terreny s’ajusti el millor possible. Així doncs, aquestes avaluacions mitjançant tecnologies d’observació de la Terra, haurien d’encaminar-se cap a una millora en la determinació de l’afectació en l’explotació agrària, pèrdua de producció, evolucions futures o esperades, com a eines de suport a la decisió.
Degut a l’emergència climàtica, i especialment des del 2012, els episodis de catàstrofes climàtiques són cada vegada més heterogenis i impredictibles, tot i així, a Catalunya es segueixen identificant les gelades, incendis i pedregades com els tipus de catàstrofes climàtiques més habituals del nostre país. Els esdeveniments climàtics solen provocar pertorbacions de la producció, danys en cultius i collites, erosió de la terra i degradació del sòl.
Des de la Secretaria d’Agenda Rural compten amb l’eina de SIGPAC que els permet creuar capes d’informació sobre les declaracions dels conreus, com la tipologia o extensió del conreu. La solució proposada haurà de poder facilitar la interoperabilitat amb aquest recurs en futures implementacions productives. D’aquesta manera, també es podria millorar la solució actual facilitant un creuament de dades amb el tipus de cultiu, i el calendari de la producció agrícola.
Per acabar, la solució proposada ha de prioritzar l’accés i usabilitat tant als tècnics de la Secretaria d’Agenda Rural com als agricultors.
Així doncs, aquest repte fa una crida a trobar solucions focalitzades en:
- Millorar la identificació de les superfícies dels conreus afectats per esdeveniments meteorològics adversos.
- Identificar el grau d’afectació sobre els cultius, collites i/o sòl.
- Aportar informació que permeti avaluar els efectes sobre la producció present i potencial.
Atenent a l’amplitud de la tipologia d’esdeveniments climàtics i fenòmens extrems d’afectació sobre l’agricultura, el repte es centrarà en el cas de les glaçades.
Pots ampliar la informació d'aquest repte mitjançant el següent vídeo explicatiu: https://youtu.be/ZoqlSgOjg5k (Enllaç extern)
Compartir: