Dinamització sectorial 2022
2022: Reforcem el valor de l'aliança
Repte 5. Recuperació Aquífers Zones Vulnerables a Catalunya
Goal of the challenge
Es busquen solucions per disminuir la contaminació amb nitrats dels aqüífers a les comarques classificades com Zones Vulnerables per la UE a Catalunya. L'empresa cerca solucions digitals per millorar la distribució de purins a les finques disponibles en aquestes comarques (models o digital twins que permetin preveure l'estat dels aqüífers en funció de la tipologia del sòl i les matèries fertilitzants dipositades sobre els mateixos), per establir sistemes d'inspecció automatitzada amb relació al decret de fertilització agrícola de la Generalitat de Catalunya (per evitar el frau) i tecnologies digitals que permetin rendibilitzar l'ús alternatiu dels purins en les zones vulnerables.
Challenge's description
Situació actual
Actualment, a Catalunya hi ha un gran nombre de comarques classificades com a Zona Vulnerable, a causa de l'elevada concentració de nitrats (i altres elements) en els aqüífers procedents de l'activitat agrícola i ramadera en aquestes comarques. La contaminació dels aqüífers depèn de l'estructura dels sòls, de la matèria fertilitzant dipositada sobre aquests, dels cultius presents a les parcel·les fertilitzades, etc. Existeix un decret de fertilització promulgat per la Generalitat que estableix els límits de fertilització en aquestes comarques, però el seu compliment requereix mesures d'inspecció intensives en recursos. Cal saber també si l'aplicació estricta dels procediments que marca la legislació és suficient o no per a la recuperació dels aqüífers a mitjà o llarg termini.
Situació desitjada
La situació desitjada és el proveïment de models o digital twins del territori afectat per les zones vulnerables, on poder simular diferents escenaris de fertilització i preveure el seu efecte sobre els aqüífers. Aquests models servirien tant als ramaders, les seves cooperatives i l’administració per dissenyar estratègies encaminades a la recuperació dels aqüífers.
Així mateix, es desitja disposar de tecnologies digitals basades en IoT, sensòrica de proximitat i remota que permetin verificar amb un cert grau d’automatisme que els preceptes promulgats per l’actual legislació s’estan complint en l’àmbit de l’explotació individual.
Requeriments específics / tècnics del repte a destacar
Es requereix una solució que estigui científicament validada, que sigui econòmica i de fàcil implementació, tant a nivell d’explotació individual (control de basses de purins en granja, control de cubes de distribució de purins al camp, detecció de la distribució de purins i/o fertilitzants químics al sòl a partir de la variació del color en les imatges enregistrades per satèl·lit a nivell de parcel·la, etc.) com de territori (nivell de municipi i nivell de comarca).
Share: