Challenge amb la Policia de la Generalitat - Mossos d'Esquadra (PG-ME)
|
Repte 4: Aplicacions de la intel·ligència artificial en la seguretat ciutadana
Objectiu del repte
L'objectiu d'aquest repte és aplicar intel·ligència artificial ambles dades històriques relatives a aquesta tipologia delictiva que disposa el cos i la resta de factors que poden incidir en aquesta tipus penal per tal d’obtenir d’una banda un millor coneixement del fets i el fenomen i/o per altra que el sistema aporti escenaris predictius de futur.
Descripció del repte
En aquest quart repte tecnològic el que es proposa és a partir de les dades que es disposen en relació als dels delictes en interior de domicilis a Catalunya, pensar en un sistema basat en intel·ligència artificial que permeti aportar intel·ligència i coneixement. Com a repte tecnològic també s’inclou la possibilitat que el sistema pugui establir escenaris predictius de futur en base a les dades històriques i a diversos indicadors socials, temporals i econòmics.
Aquesta intel·ligència ha d’anar adreçada a cobrir les necessitats següents:
- Des d’un punt de vista d’anàlisi. L’analista de les dades ha de poder observar tendències, fer mapes delinqüencials, establir patrons d’activitat delictiva i explicar el fenomen. Aquesta anàlisi ha de servir per la presa de decisions estratègiques i operatives.
- La direcció operativa ha de poder prendre decisions per tal que els efectius policials de seguretat ciutadana puguin ser més eficaços en el plantejament de l’activitat policial. A banda els responsables d’investigar aquests tipus penals poden utilitzar aquest coneixement per a dur a terme la seva tasca de forma més eficient.
- La direcció estratègica ha de plantejar polítiques de seguretat per tal de reduir aquesta tipologia delictiva
Els delictes a interior de domicili són una tipologia delictiva regulada en el títol XIII del codi penal.
Aquest tipus penal es pot dur a terme en domicilis buits, és a dir que no hi hagi el morador en el seu interior o bé que es dugui a terme amb les persones que hi viuen en el seu interior.
Pel segons cas és pot dur a terme sense que les persones que hi viuen se s’assabentin que són víctimes d’un robatori com per exemple perquè és de nit i estan dormint; o bé hi hagi intimidació o violència en les persones a l’hora de dur a terme el fet delictiu.
Cal diferenciar doncs per aquesta tipologia delictiva robatori amb força a les coses i el robatori amb violència i intimidació. La càrrega penal associada a aquest tipus penal doncs s’incrementa si hi ha intimidació o violència a les persones.
La tipologia de víctimes és molt diversa i cal tenir en compte elements com:
- Primeres o segones residències
- Zones amb millor poder adquisitiu on presumiblement hi haurà objectes de més valor en el seu interior
- Domicilis amb sistemes de vigilància privada, càmeres o sistemes d’alarma
- Residències properes a vies principals de comunicació
També caldrà tenir en compte factors externs com:
- Estacionalitat de l’any
- Clima i llum i veure quin impacte te en les franges horàries
- Situació econòmica i social – com afectes les crisis econòmiques en base a l’històric de dades dels anys anteriors
- Si l’actual pandèmia ha tingut impacte en aquesta tipologia delictiva
Enllaç al vídeo explicatiu del repte: https://youtu.be/qMIckD8LJJY
Compartir: